80-jarige scheidsrechter in de bloemetjes gezet

Oosterhesselen / Coevorden – Voor Gerrit Abbing was het zaterdag dubbel feest. Niet alleen vierde de vitale inwoner van Coevorden zijn 80e verjaardag, ook werd hij vanwege zijn 50-jarig dienstverband als handbalscheidsrechter flink in de bloemetjes gezet.

‘Dit is echt een scheidsrechter van verdienste’, sprak voorzitter Peter Vlas van HVZ/Vivendi zaterdag in sporthal De Goorn in Oosterhesselen. Daar werd de 80-jarige clubicoon door het bestuur verrast.

De twee mijlpalen vormden voor de handbalclub uit Zweeloo/Oosterhesselen uiteraard een uitgelezen moment om Abbing te eren voor zijn vele verdiensten. Peter Vlas toonde zich zaterdag vooral trots op de inzet en betrokkenheid van de gelouterde arbiter. ‘We hebben veel waardering voor de respectvolle en loyale wijze waarop jij de handbalsport en in het bijzonder onze club al decennia hebt gediend.’

Scheidsrechtersdiploma

De in Oosterhesselerbrug geboren en getogen Abbing raakte al bij de oprichting van Vivendi in 1962 betrokken bij handbal. In 1965 haalde Abbing zijn scheidsrechtersdiploma bij het Nederlands Handbal Verbond (NHV). Hij floot vervolgens vele jaren voor de bond. Na het beëindigen van zijn loopbaan als bondscheidsrechter bleef Abbing HVZ/Vivendi trouw. Sinds 2007 fluit hij nog jeugdwedstrijden en de dames recreanten. Niet elke week, maar globaal twee keer in de maand.

Sinds negen jaar woont Abbing in Coevorden, maar dat ziet hij niet als een probleem. HVZ/Vivendi is zijn club en dat blijft het. En als het even kan, pakt hij de fiets als hij naar Oosterhesselen moet.

Jongere garde

Hij spreekt nog steeds met passie over zijn scheidsrechtersbestaan, maar onderhand komt de tijd dat Abbing het stokje gaat overgeven aan de jongere garde. Hij noemt het een goede zaak dat de club vooral jeugdleden de komende periode wil interesseren voor de clubarbitrage. HVZ/Vivendi wil verder ook uiting geven aan het belang van respect en fair play. Dat is Abbing uit het hart gegrepen.